DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 20-05-2009
ASVERSTROOIING PER BALLON

Uitvaartorganisatie Yarden introduceert een nieuwe vorm van asverstrooiing, verstrooiing van de as via een speciale ballon. Zodat een intiem en sfeervol tweede afscheid mogelijk is.


Ballonverstrooiing past in de trend dat nabestaanden steeds vaker een tweede moment van afscheid creëren op het moment van de asbestemming, aldus Yarden. Deze intieme manier van afscheid nemen helpt nabestaanden bij het verwerkingsproces.

Peter van Wageningen, directievoorzitter van Yarden: “Wij merken dat steeds meer mensen behoefte hebben aan een unieke en persoonlijke manier van afscheid nemen van een dierbare. Dat stopt niet bij de uitvaart. Voor de nabestaanden is het een intieme manier van afscheid nemen. De stijgende ballon symboliseert het loslaten van de overledene. Op verschillende plekken in Nederland is deze vorm van asverstrooiing mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan plekken als het strand,de duinen of een mooi natuurgebied. Hier is voldoende sfeer, rust en ruimte om de ballon op te laten en dat maakt dit een zeer geschikte plek voor deze manier van afscheid nemen.”

De ballon wordt gevuld met een aanzienlijk deel van de as van de overledene en heliumgas. Helium is een natuurlijk, niet giftig en onbrandbaar gas. De ballon is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en niet schadelijk voor het milieu. De nabestaanden krijgen alle tijd om op eigen wijze afscheid te nemen en vervolgens de ballon los te laten. Op een hoogte van ongeveer 20 kilometer knapt de ballon door de toegenomen luchtdruk en wordt de as door de wind meegevoerd. De ballon is bij helder weer 6 tot 8 minuten te volgen. Kinderen kunnen hun eigen kleine met helium gevulde ballonnen tegelijkertijd met de grote ballon oplaten. Samen met bijvoorbeeld een persoonlijke brief of tekening.

Terug naar archief...