DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 16-05-2009
MOOI KIJKBOEK OVER MOSCOWA

Moscowa is een boek dat geheel is getekend en ‘met de hand’ geschreven, en alleen daarom al uniek. het gaat over begraafplaats Moscowa in Arnhem.


Moscowa is een meer dan 125 jaar oude begraafplaats, die zich kenmerkt door een fraaie ligging en het groene karakter.

Moscowa, Een poort naar geborgenheid is getekend en geschreven door historisch cartograaf en pentekenaar Ben Speijdel. De zwart-wit pentekeningen van graf- en urnenmonumenten, planten en bloemen, symbolen en grafgiften zijn minutieus mooi getekend, het handschrift van Speijdel waarmee hij tientallen grafteksten die op Moscowa te vinden zijn heeft opgetekend, is van een prachtige regelmaat en goed leesbaar.

Het boek bevat tevens een register van doop- en voornamen die zijn aangetroffen op de grafstenen tussen 2005 en 2008 en een register van familienamen. Speijdel is drie jaar bezig geweest met het 225 pagina’s dikke boek.
De enige foto die in het boek staat is die van Henry Keizer, bestuursvoorzitter van ‘de Facultatieve Groep’, de eigenaar van Moscowa. (Keizer schreef het voorwoord.) Jammer. Waarom niet consequent geweest en Henry Keizer ook in getekend portret weergegeven? Het is het enige minpuntje van dit bijzondere kijkboek.

Moscowa, Een poort naar geborgenheid, is uitgegeven door Vanitas BV, kost € 29,95 en is verkrijgbaar bij Begraafplaats & Crematorium Moscowa.

Terug naar archief...