DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 18-04-2009
GOEDE DOELEN BLIJ MET CREMATORIA

Bij het crematieproces blijven chirurgische metalen en edelmetalen over. Deze metalen worden gerecycled, en na aftrek van de kosten wordt de opbrengst ter beschikking gesteld aan goede doelen. Onlangs zijn enkele goede doelen weer blij gemaakt door het Dr. C.J. Vaillantfonds.


Alle crematoria in Nederland zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). Het Dr. C.J. Vaillantfonds is het Goede Doelenfonds van de LVC, waarin de opbrengsten van edelmetaal dat na een crematie overblijft worden gestort.

Met een toegewezen bedrag van 114.000 euro heeft het Dr. C.J. Vaillant Fonds onlangs opnieuw een aantal projecten steun toegezegd. Het gaat om:
- Het Nederlandse Rode Kruis (€ 30.000): projecten met chronisch zieken en mensen met een psychiatrisch verleden/heden.
- Federatie Autonome Nierpatiëntenverenigingen (€ 15.000): computers, fax, printers, randapparatuur t.b.v. voorlichting aan nierpatiënten.
- Stichting Hulphond (€ 26.000): opleiding van hulphonden, inclusief het nazorgtraject.
- Stichting Ambulance Wens (€ 35.000): t.b.v. de aanschaf van een ambulanceauto.
- Huize Thomas Rotterdam (€1.500): spel en ontwikkelingsmateriaal voor kinderen met een verstandelijke en lichamelijke handicap
- Stichting Geriatrische Oncologie Nederland (€ 4.000): ontwikkeling en productie van een Cd-rom voor specialisten, verpleegkundigen en patiënten.
- Duchenne Parent Project (€ 2.500): sponsoring van de Duchenne Heroes, een mountainbike tocht over 700 km door vier landen.

“Voor dit jaar was dit de eerste ronde,” zegt Henry Keizer, secretaris van de LVC. “Er is nog voldoende ruimte, dus het zal hier voor 2009 zeker niet bij blijven.”

Terug naar archief...