DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 24-03-2009
MET JE TOMTOM NAAR DE OVERLEDENE

Stel je kiest voor verstrooiing van de as van je geliefde overledene. Wil je dan later precies weten waar de as de grond heeft geraakt? Wout Laurens uit Wageningen denkt van wel. Hij heeft hier iets op bedacht.


Het product van Wout Laurens heet de Triminon. Het is een door hem gepatenteerde urn waarin een slim staaltje techniek is verwerkt.

Laurens komt de urn zélf plaatsen, op het stekje dat de nabestaanden hebben uitgezocht - bijvoorbeeld op een strooiveld. Bij de plaatsing neemt hij de exacte GPS-coördinaten op. De Triminon doet vervolgens zijn werk. Gedurende drie maanden geeft de urn beetje bij beetje de as aan de aarde af. Na drie maanden is alle as gegarandeerd in de aardbodem verdwenen. "De as wordt in het grondwater meegenomen op een eeuwigdurende reis, een natuurlijk proces," aldus Laurens in het AD.

Vervolgens haalt Laurens de urn weer op en wordt de plek met een naamplaatje gemarkeerd. Het grote voordeel is volgens Laurens dat partners die na elkaar overlijden, op exact dezelfde plaats op het strooiveld aan de aarde kunnen worden toevertrouwd. Zo voorkom je dat de overleden moeder in de ene hoek wordt verstrooid en de overleden vader in de andere hoek. Volgens Laurens leiden zulke kwesties vaak tot emotionele toestanden onder de nabestaanden. Bovendien hebben nabestaanden zo een eigen plekje om terug te kunnen komen, meent hij. Volgens hem misten mensen
dat vaak.

De nabestaanden krijgen de GPS-coördinaten van de plaats waar de as de grond in is gegaan op papier. Laurens moet toegeven, dat de exacte plaats meestal niet met een Tomtom te bereiken is. Zo precies zijn die apparaatjes nu ook weer niet. "Maar je kunt wel ongeveer de juiste locatie vinden en vervolgens naar het naamplaatje zoeken. En nabestaanden aan de andere kant van de wereld kunnen het plekje via Google bezoeken."

Het laten plaatsen van een Triminon en later een naamplaatje kost 595 euro.

Terug naar archief...