DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 27-02-2009
BOEK OVER ONGENEESLIJK ZIEK ZIJN

Hoe voelt het om longkanker te hebben en te weten dat je ongeneeslijk ziek bent? Sandra van Hek (48) schreef er het boek De Paarse Panda. Ongeneeslijk ziek, nou en? over, dat binnenkort uitkomt.


Een voorloper van het boek is haar website: www.depaarsepanda.nl. Hier schrijft ze niet alleen over haar ziekte, maar ook over haar leven, haar liefde en haar kunztwerken (ja, met een z).

Over hoe de longkanker, ´een niet te genezen variant: adeno carcinoom met het groeipatroon bronchiolo alveolair carcinoom; een langzaam groeiende, niet-kleincellige vorm van longkanker,' schrijft ze: ´De voortekenen dienden zich al een jaar of twee eerder aan. Mijn nagels werden krommer, schrijft ze op haar website, 'mijn vingers gingen tintelen.' In april 2007 gaf haar huisarts uitsluitsel: 'Ik had trommelstokvingers.' Ze sloeg aan het googlen en ze kreeg de schrik van haar leven: er was een onmiskenbare link met longkanker.

Het boek barst volgens Van Hek van geluk, positiviteit, liefde, creativiteit, levenslust, verwondering en optimisme, ‘maar dat laatste brokkelt heel langzaam af door teleurstellingen en het moeten verleggen van grenzen.’ De subtitel, Ongeneeslijk ziek, nou en? is volgens haar niet om te shockeren maar meer om te benadrukken hoe ze met de situatie omgaat.

Het boek komt uit in de tweede week van maart. Zelf zegt Van Hek: ´Op mijn website laat ik niet het achterste van mijn tong zien. In het boek ga ik veel verder en kom ik over de brug met mijn diepste gedachten en gevoelens. De subtitel, Ongeneeslijk ziek, nou en? is niet om te shockeren maar meer om te benadrukken hoe ik ermee omga.´

De netto opbrengst van het boek gaat naar 13 goede doelen die Van Hek al jarenlang steunt. Het boek kost 20 euro, voor wijze van bestellen zie de site van Sandra van Hek.

Sandra van Hek signeert boeken op 21 maart in bibliotheek Dok in Delft, van 13 tot 15 uur. Daar worden tevens enkele van haar kunztwerken getoond.

Terug naar archief...