DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 30-01-2009
WAT ALS IK DOOD BEN?

Wat gebeurt er met je online profiel als je bent overleden? Rust je straks in vrede, of kun je beter vooraf regelen hoe je herinnerd wilt worden? Deze vragen vormen de inspiratie voor de tentoonstelling 'Ik R.I.P.' in Amsterdam, de derde in een serie over zelfrepresentatie op internet.


Steeds meer mensen hebben een online profiel, schrijven een blog of hebben een avatar in Second Life of in een andere virtuele wereld. Wat gebeurt er met al die zaken als je plotseling komt te overlijden? Blijft dat eeuwig op internet staan? Wie mag en kan die informatie aanpassen? Krijgen al je internetvrienden een bericht dat je er niet meer bent?

Welk beeld laat je van jezelf voortbestaan? Deze vragen vormden voor Mediamatic de inspiratie voor de derde tentoonstelling in een serie over zelfrepresentatie en internet.

In de Mediamatic tentoonstellingsruimte in Amsterdam hangen doodsportretten die Elizabeth Heyert maakte in Harlem New York. Haar fotoserie The Travelers dwingt je zorgvuldig te kijken. Wat zijn de kenmerken die ons er menselijk uit laten zien? Waar houdt nou precies het leven op en begint de dood?

Zes grafkisten tonen hoe mensen van de Ga gemeenschap in Ghana begraven willen worden. Grafkisten in de vorm van een gigantische CocaCola fles, ui, goudvis, krab of Nike schoen. En een klein krabje als kistje voor een kind. Kisten die uitdrukken wie je was of wie je wilde zijn. Via internet liet Mediamatic in Ghana ook een nieuwe grafkist maken. Anuschka Linse, grafisch ontwerper bij Mediamatic, bestelde haar ideale kist. Het is een precies op maat gemaakte Teddybeer.

In de kelder is The Graveyard van Auriea Harvey en MichaŽl Samyn te zien. Dit lijkt op een computerspel maar wordt door de makers een exploreerbaar schilderij genoemd, waarin de gebruiker met een oud vrouwtje een begraafplaats verkent.

In de workshop 'Ontwerp een grafkist' kunnen nabestaanden met een kunstenaar naar keuze een grafkist maken. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van milieuvriendelijke kartonnen grafkisten. Deelnemende kunstenaars zijn onder andere Ruchama Noorda, Melanie Bonajo, Niels Meulman en Zedz. De workshop wordt in aangepaste vorm ook aan andere belangstellenden aangeboden.

Tijdens 'Ik R.I.P.' kun je proefliggen en jezelf fotograferen in een grafkist. En aan de Ik R.I.P. servicebalie kun je je digitale wensen voor na de dood vastleggen op de nieuwe website www.ikrip.nl.

'Ik R.I.P. is vanaf 30 januari tot en met 29 maart 2009 te zien bij Mediamatic BANK, Vijzelstraat 68, Amsterdam. Van Woensdag t/m vrijdag van 12.00 tot 19.00 uur, en zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

Informatie over de tentoonstelling, workshops en andere activiteiten www.mediamatic.net.

Terug naar archief...