DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 21-01-2009
BERGERBOS POPULAIR

Natuurbegraafplaats Bergerbos in St. Odiliënberg gaat uitbreiden. Het aantal aanvragen voor een plekje op de natuurbegraafplaats is ten opzichte van vorig jaar weer met de helft gestegen.


Toch heeft de uitbreiding niet alleen met de groeiende vraag te maken, maar ook met het ruimtebeslag dat komt kijken bij het begraven in de natuur. “De mensen die hier begraven willen worden willen niet direct naast een ander of heel dicht bij elkaar liggen. Dat betekent dat je meer ruimte nodig hebt,” legt initiatiefnemer en eigenaar Huub Kluijtmans van Bergerbos uit.

De natuurbegraafplaats beslaat nu een oppervlakte van 6,5 ha. Daar komt ruim 1,5 ha bij. Vanaf 2003, toen de begraafplaats van start ging, zijn er bijna 700 mensen begraven, meer dan op alle begraafplaatsen van de gemeente Roerdalen en Roermond samen. De helft van de aanmeldingen komt uit Limburg, de rest uit heel Nederland en Duitsland. Van alle beschikbare ruimte op de natuurbegraafplaats is tot nu ongeveer 10% benut.

Met de nieuwe uitbereiding erbij biedt de natuurbegraafplaats straks ruimte voor 5000 graven. Daar kan Bergerbos minstens 25 jaar mee vooruit. Het nieuwe gedeelte komt op een helling met twee valleien, die grenzen aan de gemeentelijke begraafplaats ’t Sittert. In die valleien worden terrassen aangelegd, waar begravingen kunnen plaatsvinden.

Foto: Bergerbos, Jos Nacken

Lees ook:
De natuur in
Natuurbegraafplaatsen zullen er hier waarschijnlijk nooit komen

Terug naar archief...