DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 13-01-2009
NIEUW FONDS REDT AUTEURSGRAVEN

De Koninklijke Boekverkopersbond en het Prins Bernhard Cultuurfonds stellen samen een fonds in voor het onderhoud en herstel van graven en grafmonumenten van Nederlandse schrijvers. Het gaat om een CultuurFonds op Naam, onder de naam ‘Perzik van Onsterfelijkheid’ (naar een boek van Jan Wolkers).


Er zijn in Nederland enkele honderden auteursgraven. Graven die het waard zijn in ere te houden. Cees Nooteboom in zijn boek Tumbas (waarin hij schrijft over de graven van beroemde dichters en denkers, met foto’s van de graven van Simone Sassen) over de waarde van auteursgraven: ‘…we willen door de doden opgemerkt worden, we willen dat ze weten dat we hen nog lezen, omdat ze nog steeds tegen ons praten. […] De persoon is er niet meer, maar er zijn nog steeds woorden, gedachten. Het minste wat je kunt doen is iets terugdenken. Elk bezoek aan het graf van een dichter is een gesprek, waarbij het antwoord er eerder is dan alles wat je zelf zou kunnen zeggen.’

De Koninklijke Boekverkopersbond heeft een startkapitaal van € 75.000 ingezameld voor dit fonds en het Cultuurfonds verdubbelt dit bedrag tot € 150.000. Het fonds beperkt zich uitsluitend tot herstel en onderhoud van de graven. Beide organisaties hopen op meer schenkingen om het fonds te vergroten zodat zoveel mogelijk auteursgraven van de ondergang gered kunnen worden. Met dit fonds willen de Koninklijke Boekverkopersbond en het Cultuurfonds bijdragen aan het behoud van het cultureel erfgoed in Nederland.

Terug naar archief...