DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 06-01-2009
WEBLOG VAN MARJANNE STAAL 23

Vrede

Het is vlak voor kerst. Na een voorgesprek rij ik in het donker naar huis. Al gapend voelde ik dat ik moe ben en hoe ik me begin te ontspannen. Ik heb net een gesprek gevoerd met Koos en zijn vrouw Evelien.


Koos heeft kanker en niet lang meer te leven. Hij wil alles goed voor Evelien achterlaten en daarom heeft Evelien mij gebeld om langs te komen en de uitvaart alvast zo ver mogelijk te regelen.

Als ik de slaapkamer binnen kom waar Koos in bed ligt, zie ik als eerste zijn heldere, ondeugende ogen. Niet de ogen die ik verwacht van iemand die stervende is. Maar zijn ogen zijn in tegenspraak tot de rest van zijn lichaam. Koos is lichamelijk zo moe dat hij de kracht niet meer op kan brengen om zijn arm op te tillen en mij een hand te geven.

Tijdens het gesprek blijft Koos helder en zakelijk, in tegenstelling tot zijn vrouw, die maar niet kan begrijpen dat Koos zelfs zijn eigen kist wil uitzoeken. Twee keer loopt ze even weg als het haar te veel aangrijpt, ik hoor haar dan in de keuken zacht snikken.

Als ik na anderhalf uur afscheid van ze neem is er al veel geregeld en besproken. Koos zegt dat het goed is zo, hij kan het nu los laten omdat hij weet dat het goed geregeld gaat worden voor zijn vrouw. Bij de deur zegt Evelien dat ze hoopt dat ze de kerstdagen nog samen kunnen doorbrengen.

Tijdens de kerstdienst moest ik aan ze denken toen de cantorij zong: Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen. Zullen Koos en Evelien die vrede hebben gevoeld tijdens de kerst en hun laatste dagen samen?

----------------------------------

Marjanne Staal werkt als zelfstandig uitvaartverzorgster in Zwolle. Ze vindt het mooi de ‘gewone’ en bijzondere voorvallen uit haar werk via dit weblog met anderen te kunnen delen. Ze hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer openheid omtrent alles rondom de dood en de uitvaart. Meer over haar manier van werken is te vinden op www.marjannestaal.nl.

Eerdere bijdragen van Marjanne:

Pieter
Moeder Aaltje
Kil
Nachtmerrie
Maartje
Wim
Weer samen
Vogel gevlogen
Limonadefles op graf
Moeke
Voorgesprek
Paul de Leeuw
Betrokken
Aangifte van overlijden
Onregelmatig
Laatste verzorging
Nagesprek
Een triest verhaal
Verspreking
De kus
Stil


Terug naar archief...