DOODGEWOON informeert en amuseert over zaken rond de dood - sinds 1994
Verschenen: 25-01-2002
LEKKER, MAAR ONGEZOND

"Het is heerlijk van smaak," herinnert een man uit Papoea-Nieuw-Guinea zich, die het als kind te eten kreeg, "heel zoet."

Het verorberen van mensenvlees, kannibalisme dus, want daar gaat het over, is onderwerp van de documentaire ‘Verboden riten', vanavond op National Geographic Channel. Of het nu uit noodzaak is - bekend voorbeeld is nog steeds de overleving van enkele slachtoffers van de vliegtuigramp in de Andes in 1972 dankzij hun beslissing gestorven medepassagiers op te eten - of omdat het deel uitmaakt van een of ander ritueel, zo lang mensen bestaan hebben ze ook elkaar gegeten. Echt gezond is het echter niet. Koppensnellers uit Papoea-Nieuw-Guinea waren in de jaren vijftig de eersten die BSE ontwikkelden, de zogenaamde gekke-koeien-ziekte, toen nog ‘Kuru'geheten. Oorzaak: het eten van soortgenoten. Ziekteverwekkers krijgen meer kans in een lichaam dat erg lijkt op dat van de oorspronkelijke gastheer.

Vrijdag 25 januari, National Geographic Channel, 21.00 - 22.00 uur.
Terug naar archief...
REACTIES

Geef hieronder uw reactie op dit artikel, en/of lees de reacties van andere lezers.
Uw naam
Uw email
Uw reactie
Reacties worden pas geplaatst na goedkeuring door de redactie. De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties, en behoudt ten alle tijden het recht reacties te wijzigen of te verwijderen.


b schreef op 17-2-2004:
gadverdamme


P.v.Lierop schreef op 12-1-2004:
Ook ik wil geslacht en opgegeten worden
Heerlijk